Om er zeker van te zijn dat de opgegeven ouders ook echt de ouders van je hond zijn, controleren we de afstamming met DNA-onderzoek. Van alle rashondenpups nemen wij DNA af. Het DNA sturen wij op naar de Van Haeringen Group. Dit laboratorium is geaccrediteerd. In het laboratorium stellen ze voor iedere pup een DNA-profiel vast. De DNA-profielen van de ouders vergelijken we met de DNA-profielen van de pups. Zo bepalen we of de afstamming klopt. Deze afstammingscontrole is verplicht voor alle rashondenpups.
Onze buitendienstmedewerker neemt bij de nestcontrole van alle pups DNA af door met een soort wattenstaafje (een 'swab') wat wangslijmvlies te verzamelen. De swabs met DNA stuurt hij op naar het laboratorium. Daar bepalen ze het DNA-profiel. Door het DNA-profiel van de pup te vergelijken met de DNA-profielen van de ouderdieren controleren we of de afstamming van de pup klopt.
Voor de afstammingscontrole hebben we dus ook de DNA-profielen van de ouderdieren nodig. Heb je geen DNA-profiel van de teef of reu? Onze buitendienstmedewerker kan DNA afnemen als hij/zij komt voor de nestcontrole. Je moet dit dan wel van tevoren - uiterlijk bij de geboorteaangifte - aan ons doorgeven en hiervoor betalen. Doe je dit niet, dan mag onze buitendienstmedewerker geen DNA van de teef en/of reu afnemen. Je kunt ook zelf een DNA-profiel laten maken door een laboratorium. Let er dan op dat dit een ISAG2006-profiel is met ten minste 18 markers.
Voor de afstammingscontrole hebben we weinig DNA nodig. Het DNA dat overblijft, bewaren we voor gezondheidsonderzoeken zodat we veel gerichter kunnen werken aan het verbeteren van de gezondheid van rashonden. We kunnen dit gebruiken indien de eigenaar daar geen bezwaar tegen heeft.
Als fokker kun je voor verschillende situaties komen te staan. Zo heb je misschien wel een DNA-profiel van je teef, maar niet van de dekreu. Of misschien heb je kunstmatige inseminatie gedaan met sperma van een inmiddels overleden reu. In de folder ‘DNA-afname en -afstammingscontrole: informatie voor fokkers’ lees je wat je in welke situatie moet doen.
Ook als je fokt met een buitenlandse reu controleren we de afstamming. Voor de controle is een DNA-profiel van de buitenlandse reu nodig. We realiseren ons dat het lastig kan zijn om zo’n DNA-profiel te regelen. Om de communicatie met de buitenlandse dekreu-eigenaar makkelijker te maken, hebben we alle relevante informatie vertaald in de vier FCI-talen.
De volgende brief is vertaald:
“Geachte lezer,
Sinds 1 juni 2014 geldt er in Nederland een verplichte DNA-afstammingscontrole voor rashonden. Dit betekent dat bij alle dekkingen vanaf 1 juni 2014 de verplichting geldt. Van alle rashondenpups en hun ouders wordt daarvoor DNA afgenomen. Zo is zeker dat de opgegeven ouders ook echt de ouders zijn, maar kan ook veel gerichter gewerkt worden aan het verbeteren van de gezondheid van rashonden in Nederland. Wij hopen dat u als dekreu-eigenaar buiten Nederland meewerkt aan deze afstammingscontrole.
Hoe werkt de afstammingscontrole?
Voor de afstammingscontrole is het noodzakelijk dat beide ouderdieren een ISAG2006 profiel hebben. De Raad van Beheer werkt hiervoor samen met Certagen GmbH (onderdeel van “Van Haeringen Group”), die de DNA-profilering en -afstammingscontrole doet. Wanneer een Nederlandse fokker een buitenlandse reu wil gebruiken voor de dekking, kan er via de website van de Raad van Beheer een pakket besteld worden. Dit pakket bestaat uit een formulier dat ingevuld moet worden, twee Genotek® swabs en een factuur. De swab wordt gebruikt om DNA-materiaal af te nemen door over het mondslijmvlies te strijken. Door wat mondslijm af te nemen, is er geen sprake is van “biologisch materiaal” en kan de swab vervolgens met de gewone post rechtstreeks verstuurd worden naar Certagen GmbH. Het formulier moet volledig worden ingevuld. Het is belangrijk dat bij de afname de identiteit van de reu wordt gecontroleerd, door het aflezen van de microtransponder (chip) of tatoeage. Hiervoor moet getekend worden op de formulieren.
Hoewel deze procedure goed werkt en door veel mensen wordt gewaardeerd, is het ook mogelijk om het zelf via een dierenarts en laboratorium naar keuze te regelen. Als uw dierenarts DNA-materiaal wil afnemen dat gebruikt kan worden voor de verplichte DNA- afstammingscontrole, is het belangrijk dat aan de volgende punten wordt voldaan:
Heeft uw dekreu al een DNA-profiel?
Mocht uw dekreu reeds in het bezit zijn van een ISAG2006 DNA-profiel, dan kan het zijn dat deze bruikbaar is voor de afstammingscontrole. In dat geval geeft u hiervan een duidelijk leesbare kopie mee aan de fokker.
Let op: de verplichting geldt voor alle honden die worden ingeschreven in het Nederlands Hondenstamboek (NHSB). Dit betekent dat honden waarvan de afstamming niet kan worden bepaald niet kunnen worden ingeschreven en er dus ook geen stambomen worden afgegeven. Wanneer uw hond een Nederlandse teef dekt, dan is het dus noodzakelijk dat u een duidelijk leesbare kopie van het ISAG2006 DNA-profiel kunt overleggen aan de fokker van het nest.
Wij danken u voor uw medewerking.
Raad van Beheer op Kynologisch Gebied in Nederland”
Uitvoeringsregels DNA afname en afstammingscontrole (per 1 juni 2015)
Is nog niet alles duidelijk? Kijk dan eerst bij veelgestelde vragen. Staat je vraag daar niet bij, stel dan je vraag via het contactformulier.
Klik op onderstaande button voor het aanvragen van een DNA-profiel voor een Nederlandse hond of het bestellen van een swab-setje voor een buitenlandse hond.
Hoewel het DNA-profiel niet door een geaccrediteerd laboratorium hoeft te worden opgesteld (mits ISAG2006 profiel waarbij minimaal 18 markers bepaald zijn), bieden wij hieronder een overzicht van ISO17025 geaccrediteerde laboratoria.
Nederland
Duitsland
België
Tsjechië
Frankrijk